Psihologie generală

De ce e greu să ne relaxăm în concediu?

Nu puțini sunt oamenii care afirmă că nu le place să aibă timp liber. Dacă au prea mult timp liber, se simt neliniștiți, agitați, poate chiar anxioși. De ce se întâmplă acest lucru?

Ei bine, nu ne putem relaxa când avem timp liber pentru că ne este greu să ne conectăm cu noi înșine. Ne este greu să aruncăm o privire în sufletul nostru. Fiind mereu „băgați în priză”, ne concentrăm mult mai mult pe exterior decât pe interior. Doar, avem lucruri de făcut, nu-i așa?

În momentul când suntem în concediu însă, observăm mai ușor felul în care ne simțim. Observăm mai clar poate ceea ce nu este în regulă în viața noastră. Acest lucru ne tulbură, ne sperie chiar. Și, ceea ce facem de multe ori în asemenea situații nu este să încercăm să rezolvăm ceea ce nu este bine în viața noastră, ci preferăm mai degrabăm să deschidem o bere, să mâncăm ceva, să navigăm pe internet, sau poate chiar să lucrăm chiar și în concediu.

Problema este că, dacă nu rezolvăm ceea ce nu este bine în viața noastră, este doar o chestiune de timp până ce simtomele vor începe să apară. Agitație, dificultate de a dormi așa cum trebuie, stare de irascibilitate, anxietate, atacuri de panică, depresie sunt doar câteva dintre simptomele ce pot apărea.

Burn-out-ul este la un singur pas distanță! Până la urmă, cât putem fugi de noi înșine? Și.. unde ne putem ascunde?

Soluția este să ne oprim. Să ne oprim și să ne privim în oglindă! Să ne uităm nu doar la corpul nostru, ci și la sufletul nostru. Să ne privim în oglindă în ochi, poate chiar fără să ne întrebăm ceva. Răspunsul va veni, chiar dacă nu adresăm nicio întrebare.

Apoi, după ce am văzut și am simțit, vine vremea să ne apucăm și de făcut. Să ne apucăm de optimizat viața noastră. Dacă primul pas – a accepta că ceva nu e așa cum trebuie – nu a fost ușor, al doilea pas nu este nici el mai la îndemână. De multe ori acesta este momentul în care oamenii aleg să apeleze la ajutor de specialitate, la psihoterapie.

Fie că aprelăm sau nu la psihoterapie – poți solicita o programare aici -, important este să nu mai fugim de noi. Până la urmă, oricât am fugi, tot la noi ajungem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PsyTherapy