Cum gestionăm anxietatea legată de coronavirus?
Pe măsură ce noul coronavirus (CoViD-19) se plimbă nestingherit peste mări și țări, tot mai multe persoane experimentează momente intense de anxietate, sau poate chiar atacuri de panică, mai ales acum, când OMS a declarat CoVid-19 o pandemie, iar Președintele României a declarat starea de urgență.
Sigur, cine poate fi blamat pentru că este anxios în aceste momente când știrile legate de virus se propagă mai repede decât virusul însuși? Mai ales cele sumbre, catastrofice! Este ceva normal să experimentăm teamă și anxietate în aceste momente.
Atunci când apare un virus de acest gen oamenii tind să se panicheze datorită necunoscutului și a incapacității de a controla situația. Anxietatea de moarte este și ea un factor extrem de important care își spune cuvântul în aceste momente. Iată de ce, și anixetatea noastră tinde să crească simultan cu pandemia.
Stresul și panica nasc și mai mult stres și panică! Ceea ce, desigur, nu ajută. Din contră! Stresul ne slăbește sistemul imunitar, ceea ce face să fim susceptibil la diferite boli. Asta este exact opusul a ceea ce ne dorim în acest moment! Sau în orice alt moment, de fapt!
Dacă vă confruntați cu anxietate legat de coronavirus, frică sau senzația de neputință, sfaturile următoare s-ar putea să vă fie de folos.
Limitați-vă accesul la informațiile legate de virus
Dacă doriți informații, informați-vă din surse sigure și credibile. Facebook-ul și alte platforme similare ar fi bine să fie evitate în această perioadă deoarece este aproape imposibil să nu fim literalmente bombardați de informații despre acest subiect. Toate aceste informații mai mult sau mai puțin avizate, plus emoțiile celor care postează nu fac altceva decât să ne crească anxietatea. Sunt profund anxiogene! Negativitatea altora ne poate doborâ și pe noi!
Focusați-vă pe lucrurile pe care le puteți controla
Adevărul este că nu sunt prea multe lucruri de făcut în acest moment. De fapt, este un singur lucru de făcut: să avem grijă de noi înșine! Dacă urmăm sfaturile profesioniștilor, probabilitatea ca atât noi cât și cei dragi nouă să fie bine va fi una foarte mare!
Căutați să nu aveți prea mult timp liber pentru griji
Mai ales dacă stăm acasă, este important să nu stăm degeaba. Dacă nu avem un program atunci vom tinde să deschidem Facebook-ul sau site-urile de știri, sau pur și simplu ne vom facem griji. Așa că, este bine să ne ținem ocupați.
Dacă tot nu mergem la lucru, poate avem mai mult timp pentru chestiuni pe care le-am tot amânat. Spre exemplu, am putea juca jocuri de societate (vezi aici sau aici) cu familia, am putea găti ceva deosebit, am putea citi o carte (vezi aici sau aici) sau am putea suna pe cineva drag cu care să discutăm despre orice altceva decât virusul momentului. Dacă însă avem tendința de a vorbi despre virus, atunci ar fi bine să alegem pentru asta un prieten care poate asculta, care poate înțelege, care nu ne judecă pentru ceea ce trăim și, cel mai important aspect, care nu alimentează temerile noastre.
Sunt atât de multe lucruri care nu sunt sub influența noastră, pe care nu le putem controla, dar sunt și lucruri care țin de noi. Psihologia noastră, starea noastră psihică, ține de noi.
Dacă aveți nevoie de un psiholog cu care să stați de vorbă în această perioadă, vă stau la dispoziție. Ședințele în această perioadă se țin exclusiv online. Pentru programări, apelați 0770.537.705.