Creșterea utilizării rețelelor sociale este legată de dezvoltarea depresiei
Tinerii adulți care și-au crescut timpul de utilizare a rețelelor de socializare au fost semnificativ mai predispuși să dezvolte depresie în decurs de șase luni, potrivit unui nou studiu național realizat de dr. Brian Primack, decan al Colegiului Educației și Profesiunilor în Sănătate și profesor de sănătate publică la Universitate din Arkansas.
În comparație cu participanții care au folosit social media mai puțin de 120 de minute pe zi, tinerii adulți care au folosit social media mai mult de 300 de minute pe zi au fost de 2,8 ori mai susceptibili de a deveni deprimați în decurs de șase luni.
Studiul este programat pentru numărul din februarie 2021 al Jurnalului American de Medicină Preventivă și este primul mare studiu național care arată o legătură între utilizarea rețelelor sociale și depresia în timp.
„Majoritatea lucrărilor anterioare din acest domeniu ne-au lăsat cu întrebarea despre ouă și pui”, a spus Primack. „Știm din alte studii ample că depresia și utilizarea rețelelor sociale tind să meargă mână în mână, dar a fost greu să ne dăm seama care a fost primul. Cu toate acestea, depresia inițială nu a dus la nicio schimbare în utilizarea rețelelor sociale.”
„Unul dintre motivele pentru aceste descoperiri poate fi faptul că rețelele sociale ocupă mult timp”, a spus dr. Cesar Escobar-Viera, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh și coautor al studiului. „Timpul excesiv pe rețelele sociale poate înlocui formarea unor relații mai importante în persoană, atingerea obiectivelor personale sau profesionale, sau chiar pur și simplu a avea momente de reflecție valoroase.”
„Rețelele sociale sunt deseori organizate pentru a sublinia interpretările pozitive. Acest lucru poate fi deosebit de dificil pentru tinerii adulți care se află în momente critice din viață legate de dezvoltarea identității și simt că nu pot să se ridice la idealurile imposibile la care sunt expuși” a spus Jaime Sidani, profesor asistent de medicină la Universitatea din Pittsburgh și coautor al studiului.
Constatările sunt de o importanță deosebită, având în vedere că depresia a fost declarată recent a fi principala cauză globală a dizabilității de către Organizația Mondială a Sănătății.
„Aceste descoperiri sunt, de asemenea, deosebit de importante de luat în considerare în perioada pandemiei de COVID-19”, a spus Primack.
„Acum, că este mai greu să ne conectăm social în persoană, folosim cu toții mai multe tehnologii precum rețelele sociale. Deși cred că aceste tehnologii pot fi cu siguranță valoroase, aș încuraja oamenii să reflecteze asupra experiențelor tehnologice care le sunt cu adevărat utile și cele care le lasă senzația de gol interior”.
Deoarece sunt diverși factori care pot declanșa o tulburare psihică precum depresia, este important să fim atenți la ce se întâmplă în viața noastră, la cum ne simțim, nu doar pe plan fizic, ci și emoțional. Iar atunci când ne dăm seama că ceva nu este OK, putem consulta un psiholog-psihoterapeut. În perioada pandemiei mai ales, vă recomandăm să apelați cu încredere la psihoterapie online.
Sursă: Science Daily